Allsvenskan 2017: Nu ligger fokus på framtiden

 

Ingen kan säga att 2017 har varit ett tråkigt fotbollsår och det har spelats fin och bra fotboll i den svenska högstaligan: Allsvenskan. Stundtals har det gjorts tvära omkastningar i tabellen, framförallt i mitten och i botten. Vi har samtidigt fått se en kämpaglöd från lag som kanske inte hade de bästa förutsättningarna för att vinna, men som ändå gjorde sitt bästa och som höll modet uppe hela vägen till slutet.

("Soccer training" (CC BY 2.0) tagen av Håkan Dahlström.)

När det var cirka tre veckor kvar av serien var det redan klart vilka som hade blivit svenska mästare (igen). När det bara var två matcher kvar för alla lagen att spela var det även avgjort vilka två lag som åker ut. Nu börjar förberedelserna för fotbollsåret 2018, vilket definitivt kommer att gå i fotbollens tecken med både Europaspel, Champions League-kval och förhoppningsvis en plats för Sverige i världsmästerskapen.

Tjugonde gången gillt

Det var kanske inte någon större förvåning att Malmö FF tog hem guldet igen. Under våren och sommaren har de varit det dominerande laget och under hösten kunde helt enkelt inget annat lag hålla takten med dem. Med den här vinsten har de tagit hem sin tjugonde allsvenska titel, och kan därmed lägga till sin andra stjärna på matchställen. Oddsen har varit till deras fördel under hela Allsvenskan 2017 och de är redan förhandstippade att även vinna nästa år.

("Swedbank Stadion" (CC BY 2.0) tagen av Håkan Dahlström)

Men trots att SM-guldet är i hamn är det inte vila som väntar Malmö FF-killarna. Det är dags att bestämma hur laguppställningen ska se ut under nästa säsong, och flera spelare som sitter på utgående kontrakt har ännu inte bestämt sig för om de ska stanna eller gå vidare. En av spelarna som jagas av andra klubbar är norrmannen Jo Inge Berget, och det är framförallt danska Bröndby som vill värva honom. Däremot har han tackat nej till tidigare bud, bland annat från kinesiska Henan Jianye, och klubbens vd Niclas Carlnén vill ännu inte kommentera spelarnas kontrakt.

AFC och Halmstad åker ur  

Det är Halmstad BK och AFC Eskilstuna som kommer att spela i Superettan nästa år, vilket blev klart efter den sista matchen mellan Kalmar FF och Jönköping Södra. Jönköping sköt in två straffar och vann matchen och på så vis säkrade de sig som sämst en kvalplacering. Inget av de två bottenlagen har därmed någon möjlighet att plocka in poängen som krävs för att rädda dem.

Och samtidigt som det blev klart vilka lag som åker ur Allsvenskan, blev det klart att Brommapojkarna kliver upp till högstaserien. Laget har dominerat i två år med att först vinna division 1 2016 och nu Superettan 2017. Kommer de att lyckas med bravaden att vinna ytterligare en serie som nykomlingar?

Däremot är det inte säkert att de kommer att tränas av Olof Mellberg, som anses vara en bidragande faktor till lagets framgång. Han har nämligen inte licens för att träna på elitnivå. Klubben har ansökt om dispens för att han ska hinna påbörja sin utbildning innan allsvenskan drar igång igen.