Allsvenskan 2017: Flera spelarkontrakt går ut efter säsongen

 

Ett populärt inslag i sportmedia är att rapportera om alla spelare som ryktas värvas eller säljas och i dagsläget cirkulerar flera sådana rykten. Flera Djurgårdenspelare har närmats av andra klubbar och detsamma gäller spelare i bottenlag som AFC Eskilstuna och Kalmar FF. Men ett kontrakt är ett kontrakt och flera av spelarna som ryktas vara på väg från Allsvenskan, och till och med bort från Sverige, kommer inte att försvinna förrän i sådana fall nästa säsong. Däremot finns det undantag och några spelare försvinner redan nu.

Ingen förlängning för Langer

En av spelarna som får lämna Allsvenskan och sin klubb redan nu är den österrikiske målvakten Michael Langer. Efter att ha spelat i IFK Norrköping sedan förra sommaren var det många som förväntade sig att han skulle få stanna kvar. Men så blev inte fallet, och bara några dagar efter kvalmatchen till Europa League mot litauiska Trakai kommer han att sluta. IFK Norrköping säger att det har haft ett fint samarbete med Langer och att de är otroligt nöjda med hans prestationer och hans utveckling. Men målvakten behövs inte längre och bet365 presenterar den nya målvaktsuppställningen som består av David Mitov Nilsson, Otto Martler och Julius Lindgren. Trots att kvalmatcherna för Europa League fortfarande pågår pekar oddsen (10,00) mot att det är direktkvalificerade Arsenal som kommer att vinna ligan. 

(Bilden heter "FC Metalist Kharkiv - Malmö FF" (CC BY-SA 2.0) och är tagen av Aleksandr Osipov.)

IFK Göteborg i kris

Trots fina matchprestationer har det inte lett till vinst och IFK Göteborg har spelat oavgjort i de senaste fem matcherna. Nu lämnar även mittfältaren Mads Albaek laget för att spela i tyska andraligan, 2. Bundesliga, och laget Kaiserslautern. Till råga på det går kontrakten ut för tre spelare efter säsongen och Henrik Björedals lånekontrakt från Brighton går ut den 15 juli. Tränaren Mats Gren säger att de har diskuterat eventuella kontraktsförhandlingar men att inget konkret har dykt upp. I nuläget behöver laget förstärkning centralt och på den vänstra backlinjen, men det får samtidigt inte kosta hur mycket som helst. Albaek avslutade sin karriär i IFK Göteborg med en match mot Halmstad BK, som trots ett fint mål från dansken, slutade oavgjort.​

 

(Bilden heter "Gamla Ullevi Arena" (CC BY 2.0) och är tagen av johrling.)

MFF biter ifrån

De senaste veckorna har det varit mycket skriverier i media om att flera MFF-spelare är på väg bort från laget. Nu har tränaren Magnus Pehrsson rutit ifrån. Det är sant att flera av spelarnas kontrakt går ut efter säsongen och att de nu får diskutera med andra klubbar, men de är fortfarande kontrakterade för MFF. Det finns därför ingenting som talar för att några spelare är på väg bort i nuläget.

Samtidigt som Pehrsson dementerade flyttryktena valde han att kritisera det svenska transfersystemet. Eftersom den svenska spelsäsongen pågår från våren till hösten har de svenska lagen ett större transferfönster på vintern medan lagen i t.ex. Premier League och La Liga, har sitt fönster på sommaren. Detta påverkar svenska lag som vill ta steget ut i Europa negativt och Pehrsson hade gärna sett en anpassning.