Nu börjar Allsvenskan 2017

 

Det är dags för den 93:e säsongen av Allsvenskan att kicka igång. Den 1 april spelas premiärmatchen mellan Malmö FF och IFK Göteborg och fotbollssverige jublar för att vi äntligen får följa nationell fotboll igen. Just nu pågår de sista förberedelserna och lagen gör sig startklara för att ge järnet, några med mer framgång, och motgång, än andra.

Värvning och förhoppningar

Precis som inför tidigare säsongsstarter har det skett flera spelarbyten och ändringar i klubbarna. Trots att inga matcher ännu har spelat har bet365 satt oddset för att Malmö FF  vinner i år igen (2,10). Men de övriga lagen kommer inte att ge upp utan fight och Djurgården (19,00) sätter starkt hopp på sitt skånska nyförvärv Jonas Olsson, som redan verkar ha funnit sig i rollen som ledare på planen. Även Örebro (67,00) har värvat spelare. Bland dessa finns nigerianen Kennedy Igboananike, som trots en dålig form gjorde två mål för laget i en träningsmatch mot IFK Mariehamn.

Ett lag som har värvat unga spelare, så unga att de måste utvecklas innan de kan spela för laget, är AIK. Bara en vecka innan säsongsstart har klubben meddelat att 19-årige Patrick Kpozo kommer lånas ut till norska Tromsö. Ledningen tror att han kommer att utvecklas mer i Norge, vilket på lång sikt är bra för AIK.

 

Positivt och negativt från Hammarby

Att Hammarby Bajen har hängivna fans är det ingen som ifrågasätter, men det var riktigt arga fans som hörde av sig till klubben när de försökte köpa premiärbiljetter till matchen mot Kalmar FF. Istället för att köpa sina biljetter som vanligt uppstod ett fel och alla köp makulerades. Av någon anledning hade ståsektionerna översålts och sittplatserna hade dubbelbokats. Klubben arbetade en hel natt för att lösa problemet och som tur väl var kunde alla biljettköpare använda sina gamla biljetter som värdecheckar och köpa om biljetterna redan dagen efter.

Det går även spännande rykten om vem som kommer att bli Hammarbys nya sportchef. Tidigare i år lämnade Mats Jingblad sin post som sportchef och tjänsten har ännu inte blivit tillsatt. Enligt källor är klubben i diskussion men guldmakaren Jesper Johansson. Johansson var tidigare sportchef för Helsingborg och tog klubben till SM-guld, vinnare i Svenskacupen och Supercupen 2011. Jesper har inte kommenterat ryktena.

 


(Bilden heter "2011-10-23" (CC BY 2.0) och är tagen av Giåm.)

 

Oturlig start för Sirius

Nykomlingarna i Allsvenskan, IK Sirius, har verkligen inte haft turen på sin sida. En vecka innan premiären upptäckte Uppsalaklubben att de hade haft inbrott i sitt omklädningsrum. Bollar, skor och spelkläder för ett okänt värde hade försvunnit och spelare såväl som klubbchefer är mycket besvikna. De har skickat iväg en expressbeställning till sin leverantör så de har utrustning till sin premiärmatch mot Djurgården. Men det är inte bara för en fotbollsspelare att hoppa i ett par nya skor. Som alla säkert vet tar det tid att spela in skor och det bådar inte gott att hela laget kommer spela i oinkörda skor som kan göra lika mycket ont som nytta.